De sarbatori: Pentru a evita Urgenta, nu abuzati de alimente si alcool

De sarbatori: Pentru a evita Urgenta, nu abuzati de alimente si alcool Ca in fiecare an, Sarbatorile de iarna inseamna mese imbelsugate, stropite cu alcool si sucuri variate. Meniul traditional obisnuit in casele romanilor are la baza preparate de porc, la loc de frunte fiind carnatul, caltabosii, piftiile, snitelele si chiftelele. In privinta acestor ispite culinare, medicii recomanda moderatie si sustin ca excesul alimentar poate aduce toxiinfectii grave, pentru care scaparea poate fi doar la Urgenta.

Sfaturile medicilor sunt simple: miscarea in aer liber si alimente consumate cu atentie sunt cele doua cai care previn riscul imbolnavirilor in perioada sarbatorilor de iarna, cand in majoritatea familiilor de romani bucatele sunt preparate cu multa carne de porc, sosuri grase si maioneze. Specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si in niciun caz la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 grame de paine integrala), legume (minimum 300 de grame), fructe (minim 450 de grame), lapte si derivate (500 de mililitri de lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 litri pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Sfaturi contra balonarii

Daca, totusi, s-a exagerat cu consumul de alimente, medicul nutritionist Gheorghe Mencinicopschi are cateva sfaturi pentru a scapa rapid de balonare. Astfel, seara se va bea o infuzie preparata din jumatate de litru de apa plata fierbinte in care se stoarce zeama de lamaie si se adauga o cescuta de patrunjel tocat (frunze si radacina) si o lingurita de seminte de marar macinate. Dupa ce preparatul a fost lasat la infuzat zece minute, se consuma cu inghitituri mici pana la culcare. Infuzia elimina gazele intestinale, destinde musculatura tractului digestiv si stimuleaza diureza, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist in nutritia umana. De asemenea, trebuie evitate alimentele care baloneaza: sarea, produsele procesate, carbohidratii din faina alba, broccoli, conopida, ceapa, varza, organismul fiind impiedicat in acest mod sa retina mai multa apa decat are nevoie. Un alt sfat tine de evitarea consumarii bauturilor acide, cafeaua, sucurile carbogazoase si alcoolul iritand tractul digestiv si favorizand aparitia senzatiei de balonare. Nu in ultimul rand, este de preferat sa se evite guma de mestecat, din cauza ca in timpul mestecarii, este inghitit aer care ramane blocat in intestine si poate crea senzatia de balonare.

OK pentru diabetici

Prof. dr. Mencinicopschi are cateva sfaturi simple si pentru persoanele care sufera de diabet, acestea putand avea in meniul sarbatorilor bucate delicioase, dar care, consumate cu atentie, nu le pun sanatatea in pericol.

Leave a Comment